با توجه به شیوع ویروس کرونا به شکل یک پاندمی باورنکردنی در سراسر جهان، لزوم استفاده از ماسک، البته به شکل صحیح آن، در قطع زنجیره انتقال از سوی سازمان بهداشت جهانی مطرح شده است. متاسفانه در کشورهای مختلف جهان، از پیشرفتهترینها تا کشورهای فقیر و جهان سوم، شاهد آن هستیم که این شکل از پیشگیری ابتلا و انتقال بیماری ویروس کووید ۱۹، از سوی برخی از مردم جدی گرفته نشده و رعایت نمیشود. از این روی دولتها و حکومتها با استفاده از قوه قهریه و قانونگذاری، به جریمه نزدن ماسک و جریمه عدم استفاده ماسک پرداخته و به این صورت سعی در کنترل بیماری و کمتر ساختن بار ورودی به بیمارستانها دارند.
آمارها و شواهد حاکی از آن است که جریمه نزدن ماسک در کشورهای مختلف باعث شده که تعداد بیماران کاهش یافته و به کلی حجم انتقال و سرایت بیماری کاهش پیدا کند. به ویژه با جهش ژنتیکی این ویروس که باعث شده بیماریزایی آن به مراتب بیشتر گردد، چنین جریمهای در همه جای جهان، الزامی به نظر میرسد.
احتمالا شما نیز کنجکاو هستید تا ببینید هر یک از کشورهای جهان تا چه اندازه جریمه برای ماسک نزدن مردم خود در نظر گرفتهاند. در ادامه با ما همراه باشید.
جریمه نزدن ماسک در کشورهای مختلف
- ونزوئلا از جمله اولین کشورهایی بود که استفاده از ماسک صورت را در ماه مارس در مکانهای عمومی اجباری کرد.
- ویتنام نیز ماسک صورت را برای استفاده مردم در ملاقاتهای عمومی در ۱۶ مارس اجباری ساخت.
- در ۱۸ام ماه مارس، جمهوری چک اولین کشور اروپایی بود که استفاده از ماسک را در سوپرمارکتها، داروخانهها و وسایل حمل و نقل عمومی اجباری کرد.
- اسلواکی در ۲۵ مارس از این الگو پیروی کرد و در ۲۹ مارس، بوسنی و هرزگوین استفاده از ماسک صورت یا پارچهای که دهان و بینی مردم را هنگام راه رفتن در خیابانها یا خارج از خانههای خود به هر شکلی بپوشاند، برای شهروندان خود اجباری کرد.
- در ۴ آوریل، کلمبیا استفاده از ماسک صورت را در سیستم حمل و نقل عمومی و مکانهای عمومی مانند فروشگاهها، بازارهای بیرونی و بانکها اجباری ساخت.
- امارات متحده عربی همچنین در همان روز اعلام کرد که ماسکهای صورت باید همیشه و در خارج از خانه استفاده شوند.
- کوبا در ۶ آوریل این روند را دنبال کرد و یک روز بعد اکوادور تصمیم گرفت استفاده از ماسکهای صورت را در فضاهای عمومی اجباری کند.
- در ۶ آوریل، اتریش همچنین استفاده از ماسک را در فضاهای عمومی اجباری کرد.
- در آفریقای شمالی، مراکش استفاده از ماسک صورت را در ۷ آوریل اجباری کرد و دولت هشدار داد هر کسی که این قانون را رعایت نکند، با مجازات زندان تا سه ماه و جریمه ۱۳۰۰ درهم (۱۳۰ دلار) روبرو خواهد ساخت.
- در همان روز، ترکیه به همه شهروندان خود دستور داد هنگام خرید یا بازدید از مکانهای عمومی شلوغ، ماسک بزنند.
- در ۸ آوریل، السالوادور ماسک صورت را در مکانهای عمومی اجباری کرد و وزارت بهداشت شیلی اعلام کرد که هنگام استفاده از سیستم حمل و نقل عمومی، ماسک صورت باید استفاده شود.
- در ۹ آوریل، کامرون برای افرادی که خانه خود را ترک میکردند ماسک زدن را به عنوان یک اجبار و قانون اعلام کرد. به زودی ده کشور آفریقایی دیگر نیز از آن پیروی کردند: آنگولا، بنین، بورکینافاسو، گینه استوایی، اتیوپی، گابن، گینه، کنیا، لیبریا، رواندا، سیرالئون و زامبیا.
- آرژانتین ماسک صورت را برای همه افرادی که از حمل و نقل عمومی و خارج از ملاقات عمومی در ۱۴ آوریل استفاده میکنند، اجباری کرد.
- در ۱۶ آوریل، وزارت بهداشت در کشور لهستان پوشاندن صورت با ماسک یا پارچههای خانگی مانند روسری را اجباری کرد. این امر در مورد مناطق سبز مانند پارکها و سواحل و همچنین مکانهای عمومی مانند خیابانها، میادین، اماکن مذهبی، پاساژهای تجاری و بازارها اعمال میشود.
- در تاریخ ۲۰ آوریل، لوکزامبورگ استفاده از ماسک صورت را در مکانهای عمومی که امکان فاصله کافی بین یک شخص و دیگری وجود ندارد، مانند حمل و نقل عمومی و سوپرمارکتها، اجباری کرد.
- در ۲۱ آوریل، جامائیکا مجموعهای از محدودیتهای جدید ویروس کرونا مانند محدودیت منع رفت و آمد ممنوع را اعمال کرد و همچنین استفاده از ماسک صورت در فضاهای عمومی را برای شهروندان اجباری ساخت.
- در ۲۲ آوریل، آلمان آخرین کشور اروپایی است که استفاده از ماسک صورت هنگام حمل و نقل عمومی و هنگام خرید در ۱۶ ایالت خود را اجباری میکند.
- در همان روز، بحرین استفاده از ماسک صورت در مکانهای عمومی را برای شهروندان و ساکنان و همچنین کارگران فروشگاه اجباری کرد.
- در ۲۶ آوریل، قطر استفاده از ماسک صورت را برای کارمندان و مشتریان بخش خصوصی و دولتی، مشتریان فروشگاهها و مغازهها در بخشهای مختلف و کارگران بخش پیمانکاری اجباری کرد.
- در تاریخ ۳ مه، هندوراس ماسک صورت را برای افرادی که به خارج از خانههای خود میروند، اجباری کرد.
- در تاریخ ۵ مه، رئیس جمهور یوئری موسونی از اوگاندا گفت كه هر شخصی كه خانه خود را ترك میكند، باید از ماسك صورت پارچهای برای جلوگیری از گسترش COVID-19 استفاده كند.
- در تاریخ ۱۰ مه، فرانسه استفاده از ماسکهای صورت را به صورت عمومی اجباری کرد. اسپانیا استفاده از ماسک در فضاهای عمومی داخلی و ماسک در فضای باز را که در فاصله بیش از دو متر از یکدیگر غیرممکن است، در ۲۰ ماه مه اجباری کرد.
- از ۲۶ مه، کره جنوبی ماسک زدن را هنگام استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی و تاکسی در سراسر کشور برای مردم الزامی ساخت. در همان روز، لبنان اعلام کرد که صدور جریمههای نقدی از ۲۹ مه حداکثر ۵۰۰۰۰ پوندی لبنانی (۳۳ دلار) برای هر کسی که در ملا عام ماسک نداشته باشد، آغاز خواهد شد.
- در تاریخ ۳۰ مه، پاکستان استفاده از ماسک صورت را در افراد عمومی و شامل مساجد، بازارها مراکز خرید و حمل و نقل عمومی اجباری کرد.
- دولت ایتالیا در فرمانی که در ۱۶ آگوست امضا شد، گفت که از ساعت ۶ عصر تا ۶ صبح، استفاده از ماسک در مکانهای عمومی اجباری است.
اما ببینیم عدد دقیق جریمهها چقدر تعیین شده است:
- در استرالیا: در استرالیا با وجود کنترل خوب بیماری، جریمهای تا سقف ۵۰ هزار دلار استرالیا برای عدم استفاده از ماسک و همین طور شکستن قرنطینه (در دورانی که قرنطینه اعمال شده بود)، در نظر گرفته شده است.
- در آلمان: در کشور آلمان جریمه نزدن ماسک در مکانهای عمومی با تذکر شفاهی شروع شده و در نهایت با جریمه نقدی ۱۵۰ یورویی در بار اول و همین طور جریمه نقدی ۳۰۰ یورو در دفعه بعدی همراه خواهد بود.
- در فرانسه: در فرانسه جریمه ۱۵۰ یورویی برای آن دسته از افرادی که پس از خروج از خانه ماسک نزده باشند یا در دوران قرنطینه، بدون عذر کاملا موجه قرنطینه را نقض کنند، اعمال خواهد شد. امانوئل مکرون، ریاست جمهوری کشور فرانسه، ویروس کرونا را یک دشمن نامرئی خوانده و کشور را در یک شرایط جنگی تمام عیار توصیف کرد.
- در الجزایر: در کشور الجزایر مقررات سختگیرانهای اعمال شد و برای عدم استفاده از ماسک بیرون از خانه در هر شرایطی داخل خودرو یا بیرون از آن، ۵۰ یورو در نظر گرفته شد.
- در ایتالیا: در کشور ایتالیا شاهد مرگ و میر قابل توجهی بر اثر ویروس کرونا بودیم و کار به جایی کشید که اولویت بندی میان بیماران شکل گرفت و مسنترها را رها کردند تا قادر به نجات جان جوانترها باشند. اما در دوران اعلام قرنطینه شهرها و نیز برای عدم رعایت قوانین استفاده از ماسک، جریمه ۲۰۶ یورویی اعلام شده است.
- در کویت: در کویت پس از گذشت چند ماه از بیماری، جریمه زندان به مدت سه ماه و همین طور ۵ هزار دینار نقدی برای افرادی که مقررات مربوط به استفاده از ماسک را رعایت نکنند، لحاظ گردید.
- در قطر: در کشور قطر برای آن دسته از افرادی که مقررات مصوب مربوط به استفاده از ماسک در اماکن عمومی را رعایت نمیکنند، جریمه ای تا ۳ سال حبس و نیز ۵۵ هزار دلار اعمال میشود.
- در مراکش: در مراکش برای متخلفانی که خارج از خانه از ماسک استفاده نکنند، ۳ ماه حبس یا ۱۳۰۰ درهم جزای نقدی در نظر گرفته شده است.
- در ارمنستان: در ارمنستان هر یک از شهروندانی که از ماسک بیرون از خانه استفاده نکند، ۲۰ دلار جریمه خواهد شد.
- در هندوستان: در هندوستان جریمههای مختلف از یک ایالت به ایالت دیگر برای عدم استفاده از ماسک و فاصلهگذاری اجتماعی اعلام شده است. به طور مثال در یک ایالات جریمه ۱۰۰ روپیه و در ایالت دیگری ۵ هزار روپیه اعمال خواهد شد.
- در پاکستان: در کشور پاکستان جریمه زندانی برای آن دسته از شهروندانی که استفاده از ماسک را در بیرون از خانه رعایت نکنند، اجرایی میشود.
- در بلژیک: در بلژیک جریمه ۲۵۰ یورو برای افراد بالای ۱۲ سال که در اماکن عمومی از استفاده ماسک خودداری کنند، اعمال میشود.
- در آذربایجان: در کشور آذربایجان جریمه تا ۴۰۰ منات برای شهروندانی که قانون استفاده از ماسک در اماکن عمومی را نقض کنند، اجرا میشود.
- در عربستان: در عربستان برای افرادی که قوانین استفاده از ماسک را رعایت نکنند، جریمه حبس در نظر گرفته شده و به پرداخت ۱۳۳۰۰۰ دلار محکوم خواهند شد.
- در عمان: در عمان قوانین به شکلی کاملا محکم و منسجم دنبال شده و برای آن دسته از شهروندانی که استفاده از ماسک را پشت گوش بیندازند، جریمه ۲۶۰ دلاری اعمال خواهد شد.
- در ایران: در ایران نیز از مهر ماه، جریمه ۵۰ هزار تومانی به صورت روزانه برای افرادی که مقررات مربوط به استفاده از ماسک را در اماکن عمومی رعایت نکنند، در نظر گرفته شد.
همین طور بخوانید: در دوران کرونا، چگونه موبایل و کامپیوتر خود را ضدعفونی کنیم؟
کلام آخر
اگر چه استفاده از ماسک نمیتواند به صورت صد در صدی و قطعی از شیوع ویروس کرونا جلوگیری کرده و مانع ابتلای افراد شود، اما در حال حاضر به جز استفاده از ماسک، فاصلهگذاری اجتماعی و شستشوی مرتب دستها، چاره دیگری برای پیشگیری از این ویروس وجود ندارد و به این شکل شاید بتواند تا حدودی از انتشار سریع ویروس جلوگیری به عمل آورد. از این روی از تمامی هموطنان خواسته میشود تا حد امکان از خانه خارج نشده و در صورت لزوم نیز تنها یک فرد از منزل خارج شده و به طور کامل پروتکلهای بهداشتی را رعایت کرده و در کمتر زمانی به منزل مراجعت داشته باشد.
از دست ندهید: بیماریهای ترسناکی که در طول تاریخ پدیدار و خاتمه یافتند