من فکر میکنم که شاید بازیسازی بزرگترین هنر باشد! زیرا به نظر هر هنری که فکر کنیم در بازیها هستند؛ مثل، نقاشی، مجسمهسازی، موسیقی، سینما، معماری، ادبیات و…؛ و افزون بر هنرهای قبلی، چندین هنر جدید نیز دارند؛ مثل هنر طراحی مرحله. البته ساخت بازی فقط هنر نیست و دانش زیادی نیز طلب میکند. در ادامه(کمی جلوتر) سعی میکنم به طور خلاصه پاسخ سوال “چگونه بازی بسازیم؟” را بدهم.
خیلی وقتها چیزهای بدمزه یا ناخوشایند مفید هستند؛ اما بازیها میتوانند در عین مفید بودن و داشتن مزایای فراوان(مزایای فراوانی که نیاز به یک مقاله جداگانه دارند)، جذاب و لذتبخش باشند!
پیشنیازها
به نظرم برای بازیساز شدن قبل از هر چیز باید علاقه شدیدی به این کار داشته باشیم تا به واسطه این علاقه از تلاشهای بسیار خسته نشده و تازه لذت هم ببریم. برای بازیسازی بهتر است که انگلیسی بلد باشیم. نیازی به گفتن ندارد که برای استفاده از منابع آموزشی، نرمافزارها، زبانهای برنامهنویسی و…، انگلیسی نیاز است. البته که آموزشهای فارسی نیز یافت میشوند، اما بسیار کمتر از آموزشهای انگلیسی هستند.
چند نفر؟ مسئله این است!
بارها و بارها گفته شده است بازیسازی کار یک نفر نیست و تیم میخواهد؛ تا افرادی که میخواهند یک شبه بازیای چون GTA V که حدود هزار نفر دِوِلُوپر(توسعهدهنده) دارد و طی چند سال با ۲۶۸ میلیون دلار بودجه ساخته شده بسازند[و در همان یک شب هم چیزهای لازم را بیاموزند!] را آگاه کنند؛ به عنوان نمونه، کمپانی(شرکت) یوبیسافت در سال گذشته(۲۰۱۸) نزدیک به ۱۴ هزار نفر عضو داشت! البته این به این معنا نیست که باید حتما برویم دنبال چند هزار نفر! به نظر من میشود با تنها چند نفر و یا حتی تک نفره بازیهای خوب ساخت؛ اما لطفا اشتباه برداشت نکنید؛ احتمالا تک نفره نمیتوان یک بازی عظیم و شلوغ ساخت. به علاوه، یادگیری و انجام هر بخش از روند بازیسازی میتواند دشوار و طولانی باشد، یادگیری و انجام همه آن که دیگر هیچ!
پیچیدگی بیشتر = سادگی بیشتر!
نباید از رفتن به سمت نرمافزارهای پرامکانات و پیچیده هراس داشت؛ این پیچیدگیها معمولا موجب سادگی بیشتر هستند! برای مثال مقایسه کنیم دو ماشینحساب را که یکی فقط عمل جمع را انجام میدهد و دیگری ضرب را نیز انجام میدهد. با ماشین حساب اولی اگر بخواهیم حاصل ۱۰×۲ را به دست آوریم مجبوریم عدد ۲ را ۱۰ بار بهعلاوه ۲ کنیم! اما با ماشینحساب دومی که پیچیدهتر است و یک دکمه بیشتر دارد، کافیست ۲ را ضربدر ۱۰ کنیم!
ابزارهای بازیسازی
ما باید اول مشخص کنیم که چه بازیای میخواهیم بسازیم؛ بعد ابزارها را متناسب با خروجی مورد انتظار انتخاب کنیم. مثلا باید بدانیم که میخواهیم یک بازی دوبعدی بسازیم یا سهبعدی.
-
گیمانجین(موتور بازیسازی)
ابتدا گیمانجین را انتخاب میکنیم. گیمانجینهای بسیاری هستند؛ برخی شرکتهای بازیسازی نیز خود گیمانجین میسازند و معمولا امکان استفاده به دیگران نمیدهند. یکسری از موتورهای بازیسازی هم هستند که بیشتر کارها را آماده انجام دادهاند و شما کنترل کافی برای ساخت بازی ندارید؛ معمولا این نوع گیمانجینها را اصلا به اصطلاح آدم حساب نمیکنند و فقط در حد کمی تفریحاند و نمیتوان رویشان حساب باز کرد.
از میان موتورهای بازیسازی موجود، من یونیتی و آنریل را به شما پیشنهاد میکنم(با انتخاب نام هر گیمانجین در این جمله، به سایت گیمانجین انتخاب شده جهت بارگیری(دانلود) گیم انجین، دریافت آموزش، کسب اطلاعات بیشتر و… منتقل میشوید). هر دو تقریبا رایگان هستند؛ یونیتیانجین در چهار نسخه عرضه میشود و اگر درآمدتان کمتر از صد هزار دلار است میتوانید به طور رایگان از نسخه Personal آن با امکانات کمی محدودتر استفاده نمایید؛ آنریلانجین نیز تا زمانی که درآمدتان از هر بازی به سه هزار دلار نرسیده برایتان رایگان است اما پس از آن اپیکگیمز به طور فصلی پنج درصد درآمدتان را میخواهد.
-
برنامهنویسی
در یونیتی به زبان #C(سی شارپ) و در آنریل به زبان ++C(سی پلاس پلاس) میتوانید کدنویسی کنید. آنریل سیستمی به نام بلوپرینت دارد که در آن با اتصال نودهای(کادرهای حاوی متن) مختلف به هم از کدنویسی بینیاز میشوید. در یونیتی نیز با نصب برخی پلاگینها(افزونهها) میتوان به سیستمی مشابه دست یافت.
-
دیگر اجزای بازی
در ادامه باید دیگر اجزای بازی را بسازیم. مثلا با نرمافزار ایلاستریتر لوگو(نشان) و آیکونهای(نمادهای) بازی را بسازیم؛ با فتوشاپ تکسچرهای(بافتهای) مدلهای سهبعدی و تصاویر را بسازیم؛ با مایا مدلهای سهبعدی را بسازیم(و در صورت نیاز آنها را ریگ و انیمیت کنیم)؛ با کیوبیس آهنگهای بازی را بسازیم و…؛ و آنها به موتور بازیسازی آورده تا برای بازی استفاده کنیم. مهم هنر بازیساز است و اینکه کدام برنامه را انتخاب کنید معمولا تفاوت خاصی نمیکند. نرمافزارهای ذکر شده در این پاراگراف صرفا نمونهاند و شما میتوانید از برنامههای دیگری نیز استفاده نمایید.
[alert type=”info”]جهت دسترسی به دیگر مطلب نویسندهی این مقاله ( تحسین رفیعی ) می توانید اینجا را انتخاب کنید[/alert]
از نظر من اولین قدم رو با نرم افزار گیم میکر استودیو و اسکرچ شروع کنیم بعد برویم سراغ آنریل انجین و یونیتی
تشکر فراوان
ببخشید فقط به نظرتون چقدر طول میکشه تا از مبتدی به پیشرفته برسیم تو این کار؟ موفق باشین عزیز
مقاله بسیار زیبا و عالی
اون جا ک گفتین 《 پیچیدگی بیشتر = سادگی بیشتر! . . . 》 با توضیحات ادامش واقعا انرژی گرفتم و از ترسم از این نرم افزارای گنده منده کم شدش ?
?? جو گیر شدم از الان بشینم پاشون
مرسی – پستتون ۲۰ بود ??⚘⚘?
با سلام و احترام مهندس گرامی آقای رفیعی
خواهشا به بنده ایمیل بدین کار واجبی باهاتون دارم
کاشکی ایمیلتون ای.نجا بود خودم پیام میدادم
ما به افراد توانایی به قدرت شما نیاز داریم
به امید همکاری
مطلب خیلی خوبی بود
❤❤❤❤ممنون از شما آقای تحسین رفیعی عزیز بابت مقاله عالیتون .منتظرمقاله های بعدیتون هستیم .