پادکست به رشد روزافزون خود ادامه میدهد. هر روز بر تعداد افرادی که به پادکستهای مختلف گوش میدهند، اضافه میشود. طبق آمارها، هر ماه حدود ۹۰ میلیون نفر به پادکستهای مختلف گوش میدهند.
به عنوان یک صاحب کسب و کار، یادگیری نحوه ساخت پادکست به منظور افزایش مخاطب و توسعه کسب و کار از طریق بازاریابی محتوا از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
ساخت پادکست شامل مراحلی است که به منظور موفقیت در این زمینه باید به درستی طی شوند. در صورتی که به دنبال راهنمای کامل و جامعی برای ساخت پادکست فارسی میگردید، حتماً این مطلب را بخوانید. در این مقاله از مالتینا بلاگ، صفر تا ۱۰۰ ساخت و درآمدزایی از پادکست فارسی در قالب مراحل مختلف توضیح داده میشود.
برنامهریزی برای ساخت پادکست
برنامهریزی اولین و شاید مهمترین مرحله برای ساخت پادکست به شمار میرود. به همین دلیل، لازم است تا پیش از رفتن به مراحل بعدی، زمان زیادی را صرف این مرحله کنید. به منظور شروع برنامهریزی در این زمینه همانند یک حرفهای عمل کنید و نکات مهم روند برنامهریزی خود را در دفتر یادداشت یا وایت برد بنویسید.
انتخاب موضوع موردنظر
پادکست شما باید بر روی موضوع یا مفهوم خاصی متمرکز باشد. سعی کنید پادکست خود را محدود به موضوعاتی کنید که میتوانید در رابطه با آنها تعداد زیادی پادکست (بیش از ۱۰۰) درست کنید. البته، گستردگی موضوع نباید آنقدر زیاد باشد که موجب از دست رفتن مخاطبان بالقوه شود.
به عنوان مثال، اگر میخواهید پادکستهایی در رابطه با موضوع بیرون از خانه درست کنید، بهتر است پادکست خود را محدود به موضوع پیادهروی کنید. حتی میتوانید موضوع پیادهروی را نیز محدودتر کنید و در رابطه با نوع خاصی از آن صحبت کنید.
به یاد داشته باشید که به مرور زمان و با محبوب شدن پادکستهایتان میتوانید موضوع آنها را گسترش و بسط دهید.
میزبان مشترک انتخاب کنید (اختیاری)
آیا دوست، همکار یا شریک کاری دارید که تمایل به میزبانی مشترک با شما داشته باشد؟
ساخت و درآمدزایی از پادکست در صورت داشتن میزبان مشترک بسیار سادهتر خواهد بود. پادکستی که با وجود میزبان مشترک ساخته میشود، جذابتر است زیرا مخاطبان نظرات دو نفر مختلف را در مورد یک موضوع خاص میشوند. در نتیجه، گفتگو فعالانهتر و بهتر پیش میرود. دنبال کردن چنین مکالماتی برای مخاطبان بسیار راحتتر خواهد بود.
همچنین، تقسیم کار با وجود میزبان مشترک امکانپذیر خواهد بود. به عنوان مثال، میتوانید برخی از کارها مانند ویرایش، تدوین، انتشار یا تحقیق را بین خود و همکارتان تقسیم کنید.
اگرچه، وجود میزبان مشترک دارای معایبی نیز میباشد. باید اطمینان حاصل کنید که طرف مقابل نیز برای مدت زمان طولانی متعهد به این کار باقی میماند. به این ترتیب، میتوانید از آغاز برنامهریزی درستی داشته باشید و پادکست خود را هر هفته ضبط و منتشر کنید.
قواعد و قوانین خاصی برای ساخت پادکست وجود ندارد. اگر میزبان مشترکتان به هر دلیلی از ادامه همکاری با شما صرف نظر کرد، مشکل بزرگی پیش نمیآید و شما میتوانید این کار را به تنهایی ادامه دهید. حتی میتوانید از فرد دیگری به عنوان میزبان مشترک استفاده کنید.
انتخاب نام برای پادکست
اگر نگاهی به فهرست پادکستهای موفق و پرمخاطب بیاندازید، نامهای متفاوتی را مشاهده خواهید کرد. برخی از این نامها توصیفی از آنچه که نشان میدهید، هستند و برخی دیگر معانی فراتر از این دارند.
نامی باید برای پادکست خود انتخاب کنید که فراتر از موضوع اصلی باشد. چنانچه بخواهید موضوع پادکستهای خود را بسط و گسترش دهید، نام پادکست ایجاد مشکل نکند. این نکته را در نظر بگیرید که امکان تغییر نام پس از گسترش موضوع پادکست وجود ندارد زیرا این به معنی شروع دوباره و جذب مخاطب جدید خواهد بود.
در نتیجه، در انتخاب نام پادکست خود بسیار دقت کنید!
نشان دادن فرمت پادکست
مدت زمان
بر اساس نظر اکثر کارشناسان، طول پادکست باید مقدار معینی باشد. معمولاً توصیه میشود که پادکست کمتر از ۲۸ دقیقه یا بیشتر از یک ساعت نباشد زیرا مخاطبان بیشتر از یک ساعت نمیتوانند بر روی یک موضوع خاص تمرکز کنند.
با این وجود، پادکستهای ۵ دقیقهای یا ۶ ساعته نیز وجود دارند که بسیار پرمخاطب و موفق نیز هستند. تنها به این نکته توجه کنید که پادکست بیش از حد طولانی نباشد. در نتیجه، مدت زمانی را برای پادکست خود انتخاب کنید که به نظرتان بهترین نتیجه را در پی خواهد داشت.
سبک
پادکستهایی که به سبک مصاحبهای (گفتگو محور) ساخته میشوند، بسیار محبوب هستند. اما این بدان معنی نیست که شما نیز لزوماً باید از این سبک استفاده کنید. شما میتوانید به تنهایی یا همراه میزبان مشترک خود نیمی از پادکست را اجرا کنید و نیمی دیگر از آن را به مصاحبه اختصاص دهید.
یکی از مزایای پادکستهای گفتگو محور این است که به جذب مخاطبان بیشتر کمک بسیار زیادی میکند. به خصوص اگر این امکان را برای مهمان خود فراهم کنید که با تصاویر و الگوهای از پیش نوشته در مصاحبه حضور یابد.
فرمت هر قسمت
پادکستها میتوانند به فرمتهای مختلفی ساخته شوند. برخی از فرمتهای محبوبترین پادکستها عبارتند از:
- گفتگو محور
- تک نفره
- مکالمهای یا دو میزبانه
- پنل یا گفتگوی چند نفره
- داستانسرایی واقعی
- داستانسرایی تخیلی یا تئاتری
- محتوای مجدد یا بازیافت محتوا
در مورد انتخاب فرمت هر قسمت از پادکست خود خلاق باشید. قسمتهای مختلف کار به اشتراکگذاری کلیپهای کوچک در شبکههای اجتماعی را نیز آسانتر میکند. به یاد داشته باشید که هر قسمت از پادکست هم برای شنوندگان قدیمی و هم برای شنوندگان جدید است. در نتیجه، باید هر دو مخاطب را در نظر بگیرید.
آمادهسازی
اکنون که تصمیم خود در مورد موضوع، نام و فرمت پادکست را گرفتهاید، پیش از انتشار باید برخی از چیزها را آماده کنید.
ایجاد کاور آرت یا نمایه
کاور آرت اولین تاثیرگذاری را بر روی کسانی که در جستجوی پادکستهای جدید هستند، میگذارد. کاور پادکستتان همچنین اولین تصویری است که مخاطبان هنگام به اشتراکگذاری پادکست در شبکههای اجتماعی مشاهده میکنند.
به طور ایدهآل، کاور آرت باید به صورت ۱۴۰۰*۱۴۰۰ پیکسل و فرمت JPEG یا PNG تهیه شود. همچنین، سایز آن نیز باید کمتر از ۵۰۰ کیلوبایت باشد.
مقالات بسیار زیادی در رابطه با نحوه طراحی کاور آرت مناسب با موضوع وجود دارند. اگر بودجه کافی در اختیار دارید، قطعاً توصیه میشود که طراحی کاور آرت خود را به کارشناسان حرفهای بسپارید.
انتخاب موسیقی اینترو (قطعه شروع)
انتخاب یک موسیقی مناسب برای شروع پادکست بسیار اهمیت دارد. گزینههای بسیار زیادی در دسترس هستند. شما میتوانید برای انتخاب موسیقی اینترو از برخی از سایتهای فعال در این زمینه نیز کمک بگیرید.
تهیه میکروفون
کیفیت صدا در پادکست بسیار اهمیت دارد اما نیازی به صرف هزینه بسیار زیاد برای تهیه میکروفونهای گران قیمت نیست. از میکروفونهای مناسب برای ساخت پادکست استفاده کنید.
پیش از این و در مقاله ای جداگانه به معرفی بهترین میکروفون های موجود پرداختیم اگر مایل به خواندن آن مقاله هستید. سری به لینک زیر بزنید :
انتخاب مهمانان
در صورتی که از فرمت گفتگو محور برای ساخت پادکست خود استفاده میکنید، اکنون باید فهرستی از مهمانان خود تهیه کنید. سپس، با آنها تماس بگیرید. برقراری تماس و همچنین تنظیم قرار ملاقات با مهمان میتواند زمانبر و خستهکننده باشد. در صورتی که امکان مصاحبه حضوری وجود ندارد، میتوانید از نرمافزارهایی نظیر اسکایپ یا زوم برای تماس از راه دور استفاده کنید.
ضبط و ویرایش
تاکنون، کارهای مربوط به زمینهسازی و برنامهریزی پادکست را انجام دادهاید. اکنون نوبت به ضبط قسمت اول پادکست میرسد!
همانطور که گفته شد، برای ضبط به حداقل یک کامپیوتر با میکروفون دارای USB و دسترسی به اینترنت نیاز دارید. به خاطر داشته باشید که هر چه برای ابزارهای ضبط صدا کمتر خرج کنید، کیفیت صدای پادکست نیز پایینتر خواهد بود.
با اتصال میکروفون به کامپیوتر، شما به نرمافزاری برای ضبط و ویرایش صدا نیاز دارید. خبر خوب این است که گزینههای زیادی پیشروی شما وجود ندارد. برخی از بهترین نرمافزارهای ساخت پادکست عبارتند از:
- نرمافزار Audacity
- نرمافزار Adobe Audition
- نرمافزار Alitu: The Podcast Maker
پس از دعوت از مهمانان و تهیه متن برنامه میتوانید ضبط قسمت اول از پادکست خود را شروع کنید. پس از ضبط نوبت به ویرایش و تدوین فیلم میرسد. از نرمافزارهای یاد شده میتوان جهت ویرایش استفاده کرد.
استفاده از نرمافزار Alitu: The Podcast Maker بسیار ساده است و حتی افراد کمتجربه نیز میتوانند به راحتی با آن کار کنند. تنها کاری که شما باشد انجام دهید، ضبط پادکست است. سپس، خود نرمافزار کارهای مربوط به پروازش، ویرایش و انتشار آن را انجام میدهد. به علاوه، این نرمافزار دارای کتابخانه جامعی از موسیقی برای شروع و پایان پادکست است.
در صورتی که وقت یا تجربه کافی برای انجام این کار را ندارید، میتوانید ویرایش ویدیو خود را به فرد حرفهای بسپارید. این کار با صرف هزینه همراه است. اما در عوض، کیفیت کار تضمین شده است.
انتشار پادکست
پس از آمادهسازی پادکست، نوبت به انتشار آن میرسد. اگر سایت دارید، میتوانید آن را در سایت خود منتشر کنید. با این وجود، این کار اصلاً توصیه نمیشود. سرویسهای مجانی دیگری نیز برای انتشار پادکست وجود دارند. اگرچه، این گزینههای مجانی با اشکالات بسیار زیادی همراه هستند. از جمله این گزینهها میتوان به دراپ باکس، گوگل درایو و archive.org اشاره کرد. این پلتفرمها برای انجام این کار طراحی نشدهاند. اما اگر در ابتدای کار هستید و بودجه کافی در اختیار ندارید، استفاده از این پلتفرمها هیچ اشکالی ندارد.
برخی از پلتفرمهای دقیقتر و پیشرفتهتر برای انتشار عبارتند از:
- سرویس میزبان Anchor
- سرویس میزبان Podbean
- سرویس میزبان Blubrry
- سرویس میزبان Libsyn
- سرویس میزبان SoundCloud
- سرویس میزبان Buzzsprout
- سرویس میزبان Fireside
در صورتی که به دنبال سرویسهای میزبان پادکست داخلی هستید، دو گزینه پیشروی شما است: ناملیک و شنوتو. هر دو سرویس میزبان کاملاً مجانی هستند. هر دو سرویس ناملیک و شنوتو همانند سرویسهای خارجی، آدرس فیلد اختصاصی تولید میکنند. به این ترتیب، مخاطب میتواند به پادکستهای منتشر شده بر روی این سایتها با تمامی اپلیکیشنهای پادگیر گوش دهد. این دو سایت در سالهای اخیر با افزایش تعداد پادکست و در نتیجه، شنونده روبرو شدهاند. و این خبر خوشحالکنندهای برای سازندگان پادکست به شمار میرود.
چگونه میتوان از پادکست درآمدزایی کرد؟
روشهای مختلفی برای کسب درآمد از طریق انتشار و ساخت پادکست وجود دارد. برخی از آنها در ابتدای مسیر ساخت پادکست کاربرد دارند و برخی دیگر برای زمانی بکار میروند که شما با مخاطبان بسیار زیادی روبرو شدهاید. در ادامه، به معرفی معروفترین آنها خواهیم پرداخت.
افیلیت مارکتینگ یا بازاریابی پورسانتی
افیلیت مارکتینگ یا بازاریابی پورسانتی نوعی از تبلیغات است که در آن به ازای فروش یا ایجاد فرصتهای فروش پول پرداخت میشود. به عبارت دیگر، از این نوع بازاریابی برای تبلیغ محصولات یا خدماتی استفاده میشود که با آن آشنایی کامل دارید.
اسپانسری و تبلیغات
تبلیغات و اسپانسری اولین چیزی است که هنگام فکر کردن در مورد درآمدزایی از طریق ساخت پادکست به ذهن خطور میکند. چندین شبکه تبلیغاتی پادکست وجود دارند که شما را به تبلیغکنندگان مرتبط میسازند. به منظور کار کردن با این شبکهها معمولاً به حداقل ۵۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰ شنونده در ماه نیاز دارید.
در صورتی که مخاطب کمتری دارید، گزینه دیگری برای شما وجود دارد. شما میتوانید مستقیماً با شرکتهایی که هماهنگی خوبی با مخاطب شما دارند، تماس برقرار کنید و برای آنها پادکست تبلیغاتی بسازید.
دورههای آموزشی
بسیاری از سازندگان پادکست، دورههای آنلاینی را برای آموزش محتوای مرتبط با موضوعات پادکست خود برگزار میکنند. دورههای آنلاین یک روش کارآمد برای آموزش موضوعی است که مخاطب پس از پایان دوره میتواند از آن استفاده کند.
مشاوره و مربیگری
مربیگری و مشاوره شبیه به ارائه خدمات است. با این تفاوت که شما کار نهایی را برای آنها انجام نمیدهید. در عوض، شما به آنها در رشد و پیشرفت کمک میکنید. صنایعی که بیشترین استفاده را از مشاوره و مربیگری میبرند، عبارتند از تناسب اندام، آموزش، تجارت و رژیم غذایی.
کتاب
استفاده از پادکست برای فروش کتاب، یکی دیگر از روشهای عالی برای درآمدزایی است. شما میتوانید از مخاطبان خود برای فروش اولیه کتاب استفاده کنید.
سخنرانی عمومی
بسیاری از پادکستها به سازنده کمک میکنند تا بتواند در کنفرانسهای مرتبط با آن موضوع نیز سخنرانی کند. منطقی است که اگر کسی از پادکست شما خوشش آید، حتماً از شما برای سخنرانی در کنفرانسها رویدادهای زنده دعوت میکند و برای این کار به شما پول میدهد.
سخن نهایی
روز به روز بر تعداد مخاطبان و سازندگان پادکست اضافه میشود. با این وجود، برای ساخت آن نیازی به دانش علمی خاص یا صرف هزینه بالا نیست. به عبارت دیگر، ساخت پادکست کار چندان دشواری نیست و با طی کردن چندین مرحله میتوان در این کار تجربه کسب کرد.
لینک منابع: