سنجد با نام علمی الگنوس آنگوستیفولیا ال (Elaeagnus angustifolia .L) متعلق به خانواده گیاهی الگنوس از گروه الگناسیا آرالیاسیا (Elaeagnacea Araliaceae) است. بیش از ۹۰ گونه سنجد در جهان وجود دارد که عمدتا در مناطق گرمسیر آسیا، اروپا و برخی نواحی آمریکای شمالی یافت میشوند. این ماده غذایی،از درختی برگریز میروید و در ظاهر به زیتونی قرمز رنگ شباهت دارد. به همین دلیل برخی آن را زیتون روسی یا زیتون وحشی نیز مینامند. در زبان فارسی و بسیاری از مناطق دیگر آن را با نام سنجد میشناسند.
درخت سنجد درختی با عمرطولانی ۸۰ تا ۱۰۰ ساله است. ارتفاع آن گاهی به ۱۰متر میرسد. قطرش نیز تا ۳۰ سانتیمتر رشد میکند. این درخت بعد از پنج تا شش سال میوه میدهد. درخت سنجد در برابر بسیاری از عوامل طبیعی بسیار مقاوم است. به طوری که در برابر سیل، خشکسالیهای شدید، طوفانهای سنگی و شنی و طوفانهای شور، آسیب نمیبیند. قسمتهای گوناگون این گیاه در صنایع مختلف کاربرد دارند؛ از جمله، طب سنتی، داروسازی، عطرسازی و صنایع چوب.
معرفی گیاه سنجد
سنجد ارزش غذایی بالایی دارد و حاوی مقدار فراوانی پروتئین، شکر، انواع ویتامینها و مواد معدنی است. گلهای این درخت یک منبع تغذیه عالی برای زنبورهای عسل و تولید عسل مرغوب است. ضمنا، از این گلها برای درمان کزاز در طب سنتی نیز استفاده میشود.
عصاره و جوشانده میوه سنجد، گل، برگ و حتی پوست آن در طب سنتی برای معالجه انواع بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد. میوه خام یا جوشانده آن برای درمان گلو درد، سرفه، آنفولانزا، سرماخوردگی، تب، حالت تهوع، استفراغ، زردی، آسم، اسهال و برخی بیماریهای دیگر مصرف میشود. از زمانهای قدیم، در طب سنتی ایرانی، از میوه درخت سنجد برای تسکین درد و التهاب در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید و تسریع روند بهبود زخم در ناحیه آسیب دیده، استفاده میشده است.
مطالعات داروشناسی اخیر نشان دادهاند که سنجد دارای خواص مفید فراوانی است. مانند خواص ضد التهاب، ضد میکروب، دارای آنتیاکسیدانها و موارد دیگر، که برای درمان بیماریهای متعدد مورد استفاده قرار میگیرند.
ترکیبات سنجد
سنجد یک منبع غنی از انواع ویتامینهای مختلف از جمله توکوفرول، کاروتن، ویتامین C، ویامین B1 و مواد معدنی مانند کلسیم، منیزیم، پتاسیم، آهن و منگنز است. تحقیقات نشان دادهاند که قسمتهای مختلف سنجد حاوی غلظتهای متفاوتی از مواد معدنی هستند. ریشه، پوست ریشه، شاخه ها، پوست ساقه و برگهای درخت سنجد حاوی مواد مختلفی مانند آهن، سرب، مس، کادمیوم، روی، کروم، نیکل و کبالت است.
مواد معدنی موجود در سنجد
فراوانترین ماده معدنی موجود در سنجد، پتاسیم است. حدود ۸۵۰۴ میلیگرم پتاسیم در یک کیلوگرم سنجد یافت میشود. پس از آن سدیم بیشترین ماده معدنی تشکیلدهده سنجد است. مقدار آن نیز به ۱۷۳۱ میلیگرم در هر کیلوگرم میرسد. و سوم فسفر است، که با مقدار ۶۳۵ میلیگرم در هر کیلوگرم، به عنوان یکی دیگر از ارزشمندترین مواد معدنی سنجد شناخته میشود.
استفاده بیش از حد از مواد ذکر شده، ممکن است منجر به بیماریهای مزمن ریوی، ناراحتیهای کلیه، سرطان، بیماریهای کبد، فشار خون بالا و سایر مشکلات سلامتی شود.
مطالعات فیتوشیمیایی در رابطه با میوه سنجد، حاکی از وجود ترکیبات فلاونوئیدها، پلی ساکاریدها، گلیکوزیدها، ترپنوئیدها، کومارینها، کربوکسیلیک فنل، آمینو اسیدها، ساپونینها، کاروتنوئیدها، ویتامینها و تاننها است. فلاونوئیدها به طور عمده در میوهها و سبزیجات وجود دارند. آنها به دلیل داشتن هیدروکسیل فنلیک، قادر به کاهش پراکسیداسیون لیپیدها هستند. به همین دلیل خواص ضدعفونیکننده و آزادسازی رادیکالها را دارند.
تاننها در سنجد
سنجد حاوی مقدار زیادی تانن است. تانن مادهای است که در میوهها و گیاهان وجود دارد. زمانی که میوه هنوز نرسیده است، تانن موجب طعم گسی در آن میشود. این ماده از آفتزدگی میوهها پیش از رسیدن جلوگیری میکند. مقدار تاننها در قسمتهای مختلف درخت سنجد متغیر است. پوست این درخت دارای بیشترین مقدار تانن است. پس از پوست، در برگها و شاخههای آن مقدار زیادی از این ماده یافته میشود.
در بسیاری از مطالعات انجام شده، فواید تاننهای موجود در چای، برخی میوهها و سبزیجات به اثبات رسیده است. این تحقیقات نشان میدهند که تاننها دارای خواص ضد کلسترول، ضد التهاب، ضد سرطان، ضد بیماریهای قلبی و محافظت کننده شیمیایی در بدن هستند. علاوه بر اینها، باعث افزایش فعالیتهای آنژیوژنز در ناحیه زخمی بافتهای پوستی میشوند. این امر به کاهش زمان بهبودی زخم کمک فراوانی می کند.
اسیدهای چرب موجود در سنجد
در طی تحقیقات انجام شده، برخی از اسیدهای چرب مانند اسیدهای لوریک، تریدکانوئیک، میریستیک و غیره، در میوه سنجد شناسایی شدند. مطالعات نشان میدهند که بیشتر این اسیدهای چرب در نمونهها، اسید پالمیتیک (۳۱/۳۴٪) و اسید اولئیک (۲۶/۲۳٪) و لیگنوسریک (۴۷/۱۷٪) بودهاند. اسید پالمیتیک در بذرهای سنجد، ممکن است از طریق تفاوت در ژنوتیپها، شرایط آب و هوایی و ترکیبات متنوع خاک، به طور متفاوتی موجود باشد. به طور کلی میتوان گفت، میوه سنجد و قسمتهای مختلف درخت آن، یک منبع غنی از انواع مواد مغذی، مواد معدنی، ترکیبات شیمیایی و آنتی اکسیدانهای مفید برای سلامتی انسان است.
مصارف گوناگون سنجد
سنجد یک میوه غنی با ارزش غذایی فراوان و ترکیبهای مفید است. بنابراین برای مصارف گوناگون و درمان انواع بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد. از مهمتریم فواید آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
۱. ترمیم زخمهای پوستی
فرآیند بهبود زخم، یک فرآیند اساسی و فعال است که عملکرد سابق را به بافت آسیبدیده پوست باز میگرداند. این فرآیند شامل چهار مرحله دقیق و برنامه ریزی شده است؛ هموستاز (توقف خونریزی)، التهاب، تکثیر سلولها (کلاژنسازی) و ترمیم بافت. پس از متوقف شدن خونریزی زخم (مرحله هموستاز)، مرحله ترمیم التهاب زخم اتفاق میافتد. این مرحله اساسی برای از بین بردن میکروارگانیسم های عفونی، آزاد سازی فاکتورهای بهبودی برای ترمیم ناحیه زخمی و همچنین تسهیل در جابجایی و تقسیم سلولها برای مرحله تکثیر است. بسیار مهم است که زمان ترمیم التهابی کوتاه باشد. زیرا طولانی شدن این مرحله میتواند روند بهبودی را متوقف کند.
تاثیر عصاره سنجد در کلاژنسازی
مرحله تکثیر، در واقع همان رسوب پروتئینی به نام کلاژن در بافت پوست است که بخش عمدهای از بافت همبند را شامل میشود. کلاژنها نقش بسیار مهمی را در بهبود زخم و ترمیم بافتهای پوستی ایفا میکنند. مؤلفه اصلی کلاژن، هیدروکسی پرولین است که از اسیدهای آمینهپرو ساخته شده است. هیدروکسی پرولین آرایش چرخه ای، ساختار و استحکام را به کلاژن میدهد و کلاژن به بافت پوست مقاومت میبخشد. در مرحله بعد نیز به فرآیند تجدید مجدد اپیتلیز کمک می کند. مطالعات نشان میدهند که عصاره میوه سنجد حاوی مقدار زیادی هیدروکسی پرولین است. استفاده از آن موجب تولید کلاژنهای جدید میشود. بنابراین در تسریع روند بهبود زخم و کاهش التهاب و درد در ناحیه، تاثیر فوقالعادهای خواهد داشت.
در طب سنتی ایرانی، از پودر برگهای خشک شده سنجد، به عنوان دارویی برای کنترل خونریزی و تسریع روند بهبود زخم استفاده میشده است. مطالعات نشان میدهند که استفاده از عصاره برگ اولئاستر (OLE) باعث کاهش چشمگیر سطح زخم میشود. ضمنا، تعداد جوانههای مویرگی و فیبروبلاست تحت درمان را به شدت افزایش میدهد. فیبروبلاستها سلولهای چسبندهای در بافت همبند پوست هستند و در روند بهبود زخم نقش مهمی دارند.
فلاونوئیدها و آنتی اکسیدانهای موجود در سنجد، از عوامل مهم در روند بهبود زخم هستند. فلاونوئیدها به دلیل فعالیت ضد میکروبیشان، به افزایش سرعت بسته شدن زخم و بازسازی اپیدرم در پوست کمک میکنند. آنتی اکسیدانها نقش مهمی را در محافظت از بافتها در برابر صدمات اکسیداتیو ایفا میکنند. آنها به طور قابل توجهی سنتز DNA را برای پیشرفت بهبود زخم فراهم میکنند.
برای مشاهده و خرید انواع کرمهای پوستی کلاژن ساز، با بهترین ترکیبات و برندهای معروف دنیا، روی دکمه خرید زیر کلیک کنید.
۲. درمان مشکلات معده و روده
از دوران قدیم، در برخی از مناطق اروپا و آسیای میانه، از سنجد برای درمان انواع بیماریهای معده و روده استفاده میشده است. عصاره سنجد باعث ترمیم زخم معده میشود. زیرا کاروتنوئید موجود در روغن این میوه، دارای خاصیت تسکیندهنده و ترمیم زخمهای دستگاه گوارش است.
در یک آزمایش تحقیقاتی که روی موشها انجام شد، مقداری عصاره سنجد را روی زخمهای ناشی از اتانول قرار دادند. پس از اتمام آزمایش هیستوپاتولوژیک، یک فعالیت قوی در بافت زخم و افزایش زمان ترمیم مشاهده شد. لازم به ذکر است، دارویی به نام پشاتین (Pshatin) وجود دارد که از سنجد ساخته شده است. این دارو دارای ترکیبات پلی فنلی این میوه است. مدت طولانی است که از آن جهت درمان کولیت و سایر بیماریهای دستگاه گوارش در ارمنستان استفاده میشود.
در مالتینا بخوانید:
هلیله هلیله سیاه و مزایای آن را بشناسیم
۳. تسکیندهنده و شلکننده عضلات
در طب سنتی از عصاره میوه سنجد، برگ و گل آن، برای درمان یا کاهش انواع دردهای عضلانی به جای داروهای تسکین درد مانند ادویل استفاده میشود. استفاده از گل سنجد در طب سنتی، برای درمان کزاز نیز، به دلیل خاصیت شلکنندگی عضلات این گیاه است.
در سالهای اخیر مطالعاتی روی خواص شلکنندگی عضلانی عصاره میوه سنجد انجام شد. در این آزمایشها از تست کشش در موشها استفاده کردند. نتایج نشان دادند که با افزایش مقدار عصاره، خاصیت شلکنندگی بافت عضلات نیز افزایش مییابد. در ادامه این تحقیقات، دانشمندان با افزایش مقدار این مواد، با نتیجهای مشابه با تاثیر داروی دیازپام (دو میلیگرم در کیلوگرم) روبهرو شدند.
دیازپام یک داروی شیمیایی است که برای تسکین تنش و آرامش ماهیچهها مورد استفاده قرار میگیرد. آنها دریافتند که خاصیت شل کنندگی عضلانی میوه سنجد ممکن است به دلیل وجود فلاونوئیدها یا فلاونهایی مانند کرایسین باشد.
از طرفی دیگر، این گزارشها موجب آغاز تحقیقات جدید در رابطه با تأثیر عصاره برگ و گل سنجد روی عضلات دستگاه گوارش شد. مشاهده شد که فعالیت ایجاد شده در سلولهای عضلانی، پس از مصرف این دارو، میتواند برای درمان حالت تهوع، استفراغ و نفخ شکم، مفید باشد.
اگرچه این علائم عملکردهای حرکتی دارند و می توانند تحت کنترل سیستم عصبی باشند. اما نمی توان فهمید که آیا اثرات مفید سنجد برای درمان این بیماریها ناشی از تأثیر مستقیم آن بر روی انقباض سلولهای عضلانی صاف است یا با کنترل عصبی عملکردهای دستگاه گوارش.
۴. آنتیاکسیدانها
عوارض جانبی و خطرناک بسیاری از آنتی اکسیدانهای مصنوعی موجب شده تا بسیاری از افراد به مصرف آنتیاکسیدانهای طبیعی تمایل پیدا کنند. فواید فوق العاده آنتی اکسیدانهای طبیعی و ترکیبات فنلی موجود در میوهها و سبزیجات، از بروز هرگونه خطر احتمالی برای بیماریهای مختلف را کاهش میدهد.
ترکیبات فعال بسیاری مانند ترکیبات فنولیک و فلاونوئیدها در میوهها، گلها، دانهها و برگهای بسیاری از گیاهان وجود دارد. این ترکیبات به دلیل توانایی آزاد کردن الکترونها و رادیکالها، خاصیت آنتی اکسیدانها را دارند. عوامل زیادی مانند آب و هوا، خاک و شرایط محیطی، در میزان این متابولیتهای ثانویه گیاهان دخیل هستند.
عصاره برگ و گلهای سنجد حاوی ترکیبات فنولیک و فلاونوئید است. سنجد سلولها را از آسیبهای اکسیداتیو و تأخیر محافظت می کند. همچنین، خطر بسیاری از بیماری های دژنراتیو را نیز کاهش می دهد. این ترکیبات در برگ سنجد بیشتر از گل آن است.
برای مشاهده و خرید انواع مکملها آنتیاکسیدان طبیعی روی دکمه زیر کلیک کنید.
در مالتینا بخوانید:
بررسی دلایل ایجاد چین و چروک پوست و معرفی ماساژ ضد چین و چروک
۵. بیماریهای قلبی و عروقی
حمله قلبی یا انفارکتوس حاد میوکارد (MI) یکی از مهمترین دلایل مرگ در بین بیماران قلبی و عروقی است. بعضی اوقات انسداد جزئی یا کامل عروق قلب میتواند باعث کاهش جریان خون به عضله قلب شود که به آن ایسکمی میوکارد گفته می شود. این عامل ممکن است به عضله قلب آسیب برساند. در نتیجه توانایی آن را در پمپاژ کارآمد مختل کرده و میزان اکسیژن قلب را کاهش دهد.
مؤثرترین راه برای جلوگیری از این پدیده، بازگشت سریع خون به قلب است. نکته قابل توجه این است که پس از مدتی، بازگشت دوباره خون به قلب ممکن است باعث ایجاد التهاب و تنش اکسیداتیو در قلب شود. به این فرآیند ایسکمی میوکارد(برقراری مجدد جریان خون (I/R)) می گویند. مطالعات نشان دادهاند که برخی از آنتی اکسیدانها، از جمله ویتامین E، کاتالوز (CAT)، ملاتونین و سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) می توانند از آسیب I/R محافظت کنند.
در مطالعاتی که روی سنجد انجام شد، نتیجهگیری کردند که این میوه مفید باعث جریان خون (I/R) در قلب میشود. یعنی به طور قابل توجهی به ترمیم عملکرد قلب و مقادیر بیوشیمیایی میوکارد به صورت طبیعی بهبود میبخشد. مصرف سنجد تاثیر محافظتی در برابر آسیب مجدد ایسکمی میوکارد دارد. به همین دلیل می تواند باعث افزایش فعالیت آنتی اکسیدانهای موجود در بافت میوکارد شود.
۶. ضد درد و ضد التهاب
در پی جستجوی داروهای ضد درد جدیدی که عوارض کمتری داشته باشند، بهتر است به گیاهان دارویی که سالهاست در طب سنتی استفاده می شود، توجه کنیم. سنجد از زمانهای قدیم در طب سنتی ایرانی، به دلیل خواص تسکیندهنده درد و ضد التهاب، مورد استفاده قرار میگرفته است. مطالعات فیتوشیمیایی روی سنجد نشان میدهد که فلاونوئیدها و ترپنوئیدهای موجد در آن، برای کاهش درد و التهاب مفید هستند.
مصرف سنجد در کاهش درد و التهاب بیماران مبتلا به آترواسکلروز نیز بسیار مؤثر است. این میوه توانایی مهار فعالیت آنزیمهای سیکلواکسیژناز نوع ۱ و نوع ۲ را دارد. به نظر میرسد که این ماده گزینه مناسبی برای تبدیل شدن به یک داروی ضد التهاب خوب است.
ضمنا، استفاده از داروهای حاوی عصاره سنجد، برای درمان و جلوگیری از بیماریهای دهان که همراه با درد و التهاب هستند نیز، بسیار مفیدند.
۷. درمان آرتروز
درطب سنتی ایرانی، سنجد به عنوان یک ماده ضد درد برای تسکین درد در بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید شناخته میشود. خاصیت تسکین دهنده عضلانی سنجد، آن را به یکی از روشهای درمانی مناسب برای برخی از اختلالات اسکلتی و عضلانی نیز تبدیل کرده است.
استئوآرتریت یک بیماری مزمن و دردناک مفاصل است که معمولاً با افزایش سن پیشرفت میکند. برای تسکین درد و درمان این بیماری، معمولا از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی(NSAIDs) یا مهارکننده های انتخابی سیکلواکسیژناز -۲ (COX-2) و درمانهای داخل مفصلی استفاده میشود. این داروها دارای عوارض جانبی بسیاری هستند. بنابراین، استفاده از روشهای درمانی جایگزین، مانند استفاده از داروهای گیاهی برای بیمارانی که مبتلا به این بیماریها هستند، بسیار توصیه میشود.
یکی دیگر از روشهای بسیار موثر برای کاهش درد آرتروز، زانوها و مفاصل، مصرف ترکیب سنجد و زنجبیل است. طبق گزارشهای به دست آمده، بیمارانی که به مدت هشت هفته، ۲۰۰ میلیگرم عصاره سنجد و زنجبیل را مصرف کرده بودند، پیشرفت چشمگیری در کاهش درد داشتهاند. ضمنا، این مطالعات نشان میدهند که ترکیب عصاره زنجبیل و سنجد، کاملا بیخطر است و به راحتی میتواند توسط بیماران مبتلا به آرتروز مورد استفاده قرار گیرد.
برای آشنایی با ورزشهای مناسب برای تقویت زانو در مالتینا بخوانید:
ورزشهای مناسب برای تقویت زانوها کدامند؟
۸. تقویت حافظه
بیماری آلزایمر با اختلال در عملکرد حافظه که در اثر کاهش فعالیت سیستم کولینرژیک به وجود میآید، شناخته می شود. در یک آزمایش، تاثیر آب سنجد روی حافظه و عملکرد ذهنی موشهای صحرایی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده آزمایش نشان میدهد که با افزایش مصرف آب سنجد، یادگیری مکانی و حافظه موشهای صحرایی افزایش مییابد. پس میتوان نتیجه گرفت که، مصرف سنجد مخصوصا آب آن، تاثیر چشمگیری در تقویت حافظه و جلوگیری از بیماری آلزایمر دارد.
در مالتینا بخوانید:
۹. ضد تومور
گونه های مختلفی از سنجد وجود دارد که به دلیل مقاومت در برابر سلولهای سرطانی شهرت دارند. برخی دیگر از مؤلفههای فعال زیستی آن مانند تریپپنوئید، فلاونوئید، لیگنانوئید و اززنوئید از این گونهها، دارای اثر ضد تومور هستند.
بخش اساسی رشد تومور و متاستاز بستگی به آنژیوژنز (تشکیل رگهای خونی جدید) دارد. نتایج مطالعات انجام شده در این زمینه، حاکی از آن است که، اثر عصاره هیدروالکلی سنجد بر سلولهای اندوتلیال انسان (HUVEC)، فعالیت آنژیوژنز HUVEC را مهار میکند. بنابراین مصرف سنجد و داروهای ساخته شده از آن، گزینه خوبی برای پیشگیری و درمان اختلالات مرتبط با آنژیوژنز است.
۱۰. خواص ضد میکروب
در سالهای اخیر، میزان بیماریهای ناشی از میکروارگانیسمهای مقاوم به آنتیبیوتیکها افزایش یافته است. به همین دلیل، دانشمندان به تولید داروهای سالمتر، مانند داروهای گیاهی با فعالیت ضد میکروبی طبیعی، تمایل بسیاری پیدا کردهاند.
برخی از گیاهان منبع خوبی به عنوان یک ماده ضد میکروب هستند. سنجد یکی از گیاهان دارویی مفید است که این خاصیت را دارد. فعالیت ضد میکروبی سنجد در شرایط آزمایشگاهی و در برابر برخی میکروارگانیسمها مورد بررسی قرار گرفت. مطالعات نشان دادند که سنجد در کاهش رشد باکتریهای گرم مثبت و منفی مانند باسیلوس سابتیلیس RSKK 245 بسیار مؤثر است. در این مطالعات فعالیت ضد میکروبی با آنتی بیوتیکهای استاندارد نیز ارزیابی شد.
۱۱. حافظ محیط زیست
سالهاست که آلودگی آب، تولید زبالههای مضر و فلزات سنگین که به سبب فعالیتهای صنعتی تولید می شوند، از مهمترین نگرانیهای محافظان محیط زیست هستند. بسیاری از فلزات سنگین مانند نیکل، سی دی، جیوه، سرب، کربن قابل تجزیه نبوده و سمیاند. آنها به مرور زمان در بدن موجودات زنده جمع شده و باعث ایجاد بیماریهای متعدد و انواع اختلالات می شوند.
سنجد در برابر انواع شرایط جغرافیایی و محیطی مقاومت نشان میدهد. ضمنا، قادر به تفکیک فلزات سنگین ناشی از هوا و خاک است. به راحتی میتواند به منظور شناسایی آلایندهها نمونه برداری شود. بنابراین، میتواند به عنوان یک عامل محافظتکننده از محیط زیست، برای غربالگری فلزات سنگین مورد استفاده قرار گیرد.
در طی یک آزمایش، پتانسیل جذب کروم (VI)، سی دی(II) و نیکل(II) توسط پودر میوه سنجد، در محلول آبی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که این جذب کننده طبیعی، در از بین بردن آلایندهها بسیار مؤثر است. این ویژگی به pH، مقدار دوز جاذب و زمان تماس با مواد بستگی دارد.
۱۲. فعالیت تثبیت نیتروژن (کود زیستی)
کاشت گونههای تثبیتکننده نیتروژن در اراضی کم محصول، یا کاشت آنها در کنار محصولات دیگر، یک روش معمول برای افزایش تولید و بازگرداندن بهرهوری به منطقه است.
سنجد گیاهی مقاوم در برابر نمک است. مدت زیادی است که در آسیای میانه، از آن برای به دست آوردن بسیاری از محصولات از جمله میوه، هیزم، شهد و عسل و همچنین برای مصارف دارویی استفاده میشود. درخت سنجد قادر است در بسیاری از شرایط آب و هوایی و خاک، به ویژه در مناطق عقیم، کشت و گسترش یابد.
در طی یک آزمایش، خاصیت تثبیت نیتروژن سنجد، در یک مزرعه با چند گونه گیاهی متفاوت، در بستری با خاک شور و فسفردار، مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان دادند که در هر فصل رشد، میزان نیتروژن، کربن آلی و فسفر موجود در گیاه به طور قابل توجهی در خاک افزایش مییابد. این بهبود حاصلخیزی خاک نشانه تاثیر درخت سنجد برای رشد گیاهان در برخی مناطق کم حاصل است.
آیا سنجد مضر است؟
استفاده از سنجد، در هر مقداری، دارای هیچگونه عوارض جانبی یا خطرناک نیست. به طوری که تاکنون هیچگونه تاثیر مضر، نه در انسانها و نه در موشها، مشاهده نشده است. تنها گزارشی از یک مطالعه روی گرده سنجد نشان میدهد که استنشاق این آلرژنها ممکن است باعث ایجاد علائم تحریک بینی در برخی از بیماران حساس شود.
در پایان
سنجد یکی از مفیدترین گیاهان خوراکی است که خواص بسیاری دارد. این میوه با ارزش، هم در طب سنتی و هم صنعت داروسازی کاربرد فراوانی دارد. امروز علم پزشکی و داروسازی سعی میکند تا هرچه بیشتر از گیاهان مفید برای تولید داروهای جدید بهرهمند شود. زیرا این گیاهان در مقایسه با داروهای شیمیایی از عوارض جانبی کمتری برخوردارند. سنجد در سالهای اخیر، نظر دانشمندان بسیاری را به خود جلب کرده است. به طوری که شاهد تولید داروهای جدید فراوانی هستیم که از عصاره سنجد تشکیل شدهاند.
از طریق فروشگاه اینترنتی مالتینا بسیاری از مکملها، کرمها، لوسیونها و روغنهای گیاهی را به راحتی میتوانید تهیه کنید. کافی است تنها با یک کلیک به تمام محصولات مورد نیازتان دست یابید. برای مطالعه مطالب مفید بیشتر به وبلاگ مالتینا سر بزنید.
منبع: sciencedirect.com