اگر شما نیز دچار اگزما پوستی شده‌اید، نگران نباشید زیرا این التهابات پوستی بسیار شایع است. اگزما و تشخیص صحیح آن نیازمند مراجعه به پزشک است. مطالعه این مطلب را به شما توصیه می‌کنیم همراه مالتینا بلاگ باشید تا در مورد این عارضه پوستی و روش‌های درمان آن بیشتر بدانید.

اگزما چیست؟

اگزما به مجموعه‌ای از حالات و شرایط گفته می‌شود که باعث ایجاد حساسیت و التهاب و سوزش پوست می‌شود. شایع‌ ترین نوع اگزما، اگزمای آتوپیک است. آتوپیک به معنای شرایطی است که فرد مبتلا به حساسیت اگزما دچار علائمی آلرژیک مانند آسم و تب شدید می‌شود.

مطابق آمار و اطلاعات جمع آوری شده در ایالات متحده آمریکا، بین ۱۰ تا ۲۰ درصد کودکان قبل از ۱۰ سالگی این نوع از حساسیت را تجربه می‌کنند. همچنین ۳ درصد از افراد در بزرگسالی به اگزما دچار می‌شوند. علائم و عوارض اگزما در برخی افراد به صورت خود به خودی برطرف می‌شود، در برخی با انجام مراقبت‌های پزشکی درمان می‌شود و دسته اندکی از افراد نیز تا آخر عمر علائم اگزما را روی پوست خود دارند.

اگزما و درمان آن

به صورت علمی، یک روش درمان اگزما به صورت قطعی وجودندارد اما پس از تشخیص اگزما، یک سری دستورالعمل‌ها وجود دارد که باعث کنترل و کاهش علائم این حساسیت پوستی می‌شود. اگزما یک بیماری قابل سرایت مانند سرما خوردگی نیست. بنابراین نباید از افرادی که چنین شرایطی دارند، فاصله بگیرید یا ارتباط خود را با آن‌ها قطع ‌کنید.

علائم اگزما

یکی از موارد مهم برای درمان اگزما، تشخیص اگزما در کوتاه‌ترین زمان ممکن است. این حساسیت پوستی روی هر نفر به یک شکل متفاوت ظاهر می‌شود. همچنین علائم و نشانه‌های آن ممکن است در هر قسمتی از پوست بدن ظاهر شود. بدون توجه به محل ایجاد آن، اگزما همواره باعث ایجاد خارش پوست ناحیه آسیب دیده می‌شود. خارش پوست در نهایت منجر به سوزش ناحیه می‌شود.

علائم در نوزادان

 وجود اگزما در نوزادان باعث ایجاد خشکی پوست مخصوصا در ناحیه صورت و پوست ‌سر می‌شود. البته در بازو و کمر و پا و قفسه سینه نوزاد نیز ممکن است علائم اگزما مشاهده ‌شود.

علائم در کودکان

 از جمله علائم آن در کودکان و نوجوانان ایجاد احساس سوزش و خارش شدید در قسمت خمیدگی زانو، روی کمر، روی مچ دست یا قوزک پا است. همچنین اگزما در کودکان باعث خشکی پوست می‌شود.

علائم در بزرگسالان

 این حساسیت پوستی در بزرگسالان منجر به ایجاد سوزش در صورت، پشت زانو، مچ دست، دست و پا می‌شود. پوست افراد بزرگسال مبتلا به اگزما خشک و بسیار ضخیم می‌شود. همچنین در افرادی که رنگ پوست تیره دارند، منجر به ایجاد رنگدانه می‌شود که نتیجه آن ایجاد نواحی و لکه‌های روشن‌تر در قسمت‌های آسیب دیده پوست است.

اگزما پوستی را چطور تشخیص دهیم؟

همچنین بخوانید: پسوریازیس | موثرترین راه های درمان پسوریازیس

چه زمانی برای درمان اگزما به پزشک مراجعه کنیم؟

در صورت مشاهده هر یک از علائم زیر باید به پزشک مراجعه کنیم.

  • هنگامی که متوجه علائمی عفونی مانند تب، قرمزی، تاول یا احساس سوختگی شدیم
  • هنگامی که روش‌های درمان خانگی جوابگو نباشند
  • نوع و شرایط اگزما تغییر کند و شدیدتر شود

انواع اگزما

یکی از راه‌های تشخیص اگزما، شناخت انواع آن است که به درمان اگزما نیز کمک می‌کند. انواع اگزما به شرح زیر است:

آتوپیک

آتوپیک شایع‌ ترین نوع اگزما است که می‌توان اصلی‌ترین علائم آن را تب شدید دانست. به صورت معمول وقتی از اگزما صحبت می‌شود، نوع آتوپیک آن مد نظر است.

اگزمای تماسی

تقریبا تمام افراد در بخشی از زندگی خود به این نوع اگزما مبتلا می‌شوند. این شرایط زمانی اتفاق می‌افتد که فرد در تماس با چیزی قرار بگیرد که نسبت به آن حساسیت دارد.

اگزمای سکه‌ای

افرادی که به این نوع دچار هستند، زخم‌های گردی روی پوست آن‌ها ایجاد می‌شود. این زخم‌های گرد و سکه‌ای پس از حوادثی مانند گزیده‌ شدن توسط حشرات یا سوختگی پوست به وجود می‌آید.

اگزمای چربی

این نوع، در آن قسمت از بدن که محل تجمع غده‌های چربی است، ایجاد می‌شود. در حقیقت، شوره سر همین نوع از اگزما است که روی پوست سر ایجاد می‌شود.

اگزمای خون

این نوع اگزما نیز در کسانی که جریان خون به خوبی در بدنشان جریان ندارد ایجاد می‌شود. این شرایط بیشتر در قسمت پاها ایجاد می‌شود.

اگزما پوستی

دلایل و عوامل خطرناک

متخصصین هنوز به صورت دقیق علت ایجاد اگزما را نمی‌دانند. برخی از پزشکان معتقدند نوعی نقص در سیستم ایمنی بدن منجر به ایجاد چنین شرایطی می‌شود اما همچنان این مسئله به صورت علمی نیاز به تحقیق و بررسی بیشتر دارد.

یکی از بهترین راه‌های تشخیص اگزما، توجه به سابقه خانوادگی فرد است. اگزما معمولا در افرادی که سابقه خانوادگی آلرژی یا شرایطی مانند آسم دارند، ایجاد می‌شود. برخی از افراد در برخی شرایط معمولی احساس سوزش یا خارش می‌کنند که باید زیر نظر گرفته ‌شود. از جمله:

  • احساس سرما یا گرمای شدید در حالت معمولی
  • حساسیت داشتن نسبت به محصولاتی مانند صابون یا شوینده
  • عفونت‌های تنفسی یا سرما خوردگی

تشخیص اگزما

برای تشخیص اگزما به صورت قطعی هیچ نوع آزمایش پزشکی مشخصی وجود ندارد. پزشکان نیز صرفا و با معاینه پوست و همچنین پرسش از بیمار، وجود یا عدم وجود این حساسیت پوستی را تشخیص می‌دهند. از آنجا که افراد مبتلا به اگزما دچار آلرژی‌های مختلف هستند، پزشکان برای تشخیص، از تست‌های آلرژی روی فرد استفاده می‌کنند.

 کودکان مبتلا به آلرژی بیشتر دچار اگزما می‌شوند و به همین دلیل پزشکان برای تشخیص اگزما کودکان از تست‌های مخصوص آلرژی برای آن‌ها استفاده می‌کنند.

اگزما در کودکان

درمان اگزما

پس از تشخیص اگزما، درمان اگزما را باید مد نظر قرار دهیم. به صورت کلی یک روش درمانی دقیق و کامل برای این نوع حساسیت پوستی وجود ندارد. هدف از انجام اغلب روش‌های درمانی کاهش میزان خارش و در نتیجه جلوگیری از ایجاد عفونت در نواحی آسیب دیده پوست است. برای درمان اگزما هم می‌توان از روش‌ها و دستورالعمل‌های خانگی استفاده‌ کرد و هم داروها و درمان‌های پزشکی را مورد استفاده قرار داد.

بیشتر بخوانید: درمان ۱۰۰% خشکی پوست با جدیدترین متد درمان زیر نظر متخصصان پوست

درمان اگزما و روش‌های خانگی برای آن 

به منظور کاهش خارش و التهاب ناشی از اگزما، خود مراقبتی‌ های زیر را انجام دهید.

پوست خود را دو بار در روز مرطوب ‌کنید

 محصول یا ترکیبی از چند محصول مناسب برای پوست خود تهیه ‌کنید. کرم‌ها، روغن مخصوص حمام، اسپری‌ها همگی جزو محصولاتی هستند که به رطوبت و پوست کمک می‌کنند. برای یک کودک مبتلا به اگزما بهترین زمان استفاده از این محصولات قبل از رفتن به مدرسه و پیش از خوابیدن است. بهترین محصول برای کودکان، پمادهای مرطوب  کننده است زیرا هنگام استفاده روی پوست کمتر باعث ایجاد احساس سوزش روی پوست می‌شوند.

استفاده از کرم ضد خارش روی ناحیه آسیب دیده

 کرم‌های هیدروکورتیزون موجود در داروخانه که نیازی به نسخه پزشکی ندارند، حاوی حداقل ۱ درصد هیدروکورتیزون هستند و به صورت موقت احساس خارش پوست را از بین می‌برند. پس از مرطوب سازی پوست، این کرم را روی ناحیه آسیب دیده استفاده ‌کنید. در طول روز نباید بیش از دو مرتبه این کرم‌ها را مورد استفاده‌ قرار دهید. استفاده از مرطوب کننده به جذب هر چه بهتر این کرم‌ها توسط پوست کمک می‌کند. به مرور زمان و پس از به کارگیری این نوع کرم‌ها، میزان خارش و سوزش پوست کمتر می‌شود و شما می‌توانید میزان استفاده از آن‌ها را کاهش دهید.

درمان اگزما به روش خانگی

پوست خود را نخارانید

 هنگامی که روی پوست خود احساس خارش ‌کردید، به جای خاراندن روی پوست فشار وارد کنید. اگر نمی‌توانید در مقابل خارش پوست مقاومت ‌کنید، روی آن ناحیه را بپوشانید. از آنجا که کودکان مقاومت کمتری در مقابل خارش دارند، بهتر است ناخن‌های آن‌ها را کوتاه‌ کنید و در طول شب دست آن‌ها را با دستکش بپوشانید.

استفاده از بانداژ برای درمان اگزما

 پوشاندن ناحیه آسیب دیده با استفاده از بانداژ، علاوه بر محافظت پوست، مانع از ایجاد احساس خارش پوست می‌شود.

درمان اگزما با حمام آب گرم

 درون وان حمام آب گرم به همراه مقداری جوش شیرین و پودر جو بریزید و بین ۱۰ تا ۱۵ دقیقه درون آن دراز بکشید. سپس تا زمانی‌که پوست بدن همچنان مرطوب است، روی ناحیه آسیب دیده از مرطوب کننده استفاده‌ کنید.

درمان اگزما در منزل

استفاده از یک مرطوب کننده هوا

 هوای خشک و داغ درون منزل باعث افزایش حساسیت پوست و همچنین تشدید خارش و سوزش پوست می‌شود. به همین منظور از یک مرطوب کننده هوا در محیط زندگی خود استفاده‌کنید.

استفاده از لباس‌های خنک، راحت و مناسب

 برای کاهش التهاب پوست از پوشیدن لباس‌های کلفت و تنگ خودداری کنید. همچنین در هوای گرم یا در طول ورزش از لباس‌های مناسب استفاده‌کنید. این کار باعث حداقل تعریق می‌شود. هرچه میزان تعریق بیشتر باشد میزان حساسیت و ایجاد احساس خارش نیز بیشتر می‌شود.

درمان اگزما با نداشتن استرس و اضطراب

 استرس و اضطراب از جمله عوامل تشدید کننده اگزمای آتوپیک هستند. به همین دلیل همواره از نظر روحی و روانی خود را در یک شرایط مناسب قرار دهید.

همچنین بخوانید:ویتیلیگو چیست و چگونه در چند دقیقه آن را محو کنیم؟

درمان اگزما با استفاده از روش‌های پزشکی 

پس از مراجعه به پزشک و تشخیص اگزما، متخصص از روش‌های مختلفی برای از بین بردن علائم اگزما استفاده می‌کند. تجویز داروهای خوراکی، فوتودرمانی، درمان بر اساس برانگیختگی(که باعث کاهش خارش می‌شود) و داروهای خوراکی از جمله روش‌های درمان اگزما است.

سازمان غذا و دارو یا FDA  برای کاهش و از بین‌ بردن علائم مختلف اگزما چندین دارو و کرم مختلف را تایید کرده ‌است. برای مثال الیدل و پروتوپیک دو کرم مخصوص پوست هستند که با تاثیرگذاری روی سیستم ایمنی بدن، میزان سوزش و حساسیت و خارش ناشی از اگزما را کاهش می‌دهند.

البته FDA  به پزشکان هشدار داده که در تجویز این دو کرم دقت و وسواس کافی به خرج ‌دهند زیرا استفاده بیش از اندازه آن‌ها خطر ابتلا به سرطان پوست را افزایش می‌دهد. همچنین این دو کرم نباید در کودکان زیر ۲ سال مورد استفاده قرار بگیرد.

دوپیکسنت نیز از دیگر داروهایی است که تاییدیهFDA  برای اگزمای متوسط یا پیشرفته را دریافت کرده ‌است. استفاده از این دارو به سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند و اثرات مطلوبی خواهد داشت. همچنین این دارو از ایجاد التهاب و خارش در پوست جلوگیری می‌کند.

دوپیکسنت تنها برای درمان اگزمای شدید استفاده می‌شود و به نوعی آخرین راه درمان و التیام این حساسیت پوستی است. این دارو به تازگی عرضه شده ‌است و به همین دلیل اطلاعات کاملی از عوارض و یا نحوه تاثیرگذاری آن در دسترس نیست.

البته تحقیقات نشان داده که در صورت استفاده صحیح و مطابق دستورالعمل، عوارض چندانی به همراه ندارد. این دارو از نظر قیمت، یک داروی گران قیمت محسوب می‌شود.

یکی دیگر از داروهای خوراکی که برای درمان اگزمای شدید استفاده می‌شود، دارویی به نام پردنیسون است. البته این نوع از داروها را به خاطر عوارض جانبی خطرناک، نمی‌توان به صورت بلندمدت مورد استفاده‌ قرار داد.

درمان اگزما به روش پزشکی

درمان اگزما با نور درمانی

 این روش درمانی برای افرادی استفاده می‌شود که استفاده از دارو، کرم، پماد یا دیگر روش‌های درمانی تاثیری روی آن‌ها ندارد یا اینکه پس از درمان به سرعت علائم اگزما مجددا در آن‌ها ظاهر می‌شود. ساده‌ترین روش نور درمانی، فوتوتراپی است که در آن پوست بدن به صورت کنترل شده در معرض نور آفتاب قرار می‌گیرد. دیگر روش‌های نور درمانی استفاده کنترل شده از اشعه فرابنفش و تاباندن آن روی پوست است.

البته نور درمانی را نمی‌توان به صورت بلندمدت استفاده‌ کرد زیرا دارای عوارضی همچون پیری زودرس پوست و افزایش خطر سرطان پوست است. به همین دلیل نور درمانی در کودکان و نوجوانان به ندرت انجام می‌شود و در نوزادان نیز چنین روشی ممنوع است. قبل از نور درمانی بسیار مهم است که با پزشک خود پیرامون مزایا و معایب این روش درمانی مشورت کنید.

پیش از مراجعه به پزشک برای درمان اگزما

اگر دچار علائم اگزما هستید، برای تشخیص اگزما به صورت دقیق باید به پزشک مراجعه ‌کنید. پیش از مراجعه به پزشک کارهای زیر را انجام‌ دهید.

یک لیست از علائم و نشانه‌ها، زمان و نحوه رخ دادن آن‌ها تهیه ‌کنید. همچنین اگر استفاده از موادی مانند صابون، شوینده، حمام آب داغ یا تعریق زیاد باعث بدتر شدن شرایط شما می‌شود، آن‌ها را در لیست خود ذکر کنید.

تمامی داروها، ویتامین‌ها، مکمل‌ها و مواد گیاهی مصرفی را در یک لیست بنویسید. همچنین میزان مصرف هر یک از آن‌ها را به تفکیک یادداشت کنید.

سوالاتی که می‌خواهید از پزشک بپرسید را در یک لیست آماده کنید. از جمله سوالاتی که باید از پزشک متخصص بپرسید:

  • چه چیزی باعث ایجاد علائم اگزما در من شده ‌است؟
  • آیا برای تشخیص اگزما نیاز به انجام تست خاصی است؟
  • چه روشی را برای درمان اگزما پیشنهاد می‌دهید؟
  • آیا این شرایط موقتی است یا مدت زمان زیادی طول می‌کشد؟
  • آیا این علائم به صورت خود به خودی رفع می‌شوند؟
  • برای کاهش علائم اگزما چه نوع مراقبت‌های پوستی را پیشنهاد می‌دهید؟

بیشتر بخوانید: ریزش مو سکه‌ ای چیست؟ چگونه از آن جلوگیری کنیم و آن را بهبود ببخشیم

درمان اگزما با برترین محصولات موجود در وبسایت مالتینا

بسیاری از محصولاتی که می توانند در درمان اگزما کمک کننده باشند، ممکن است در ایران به راحتی در دسترس نباشند. وبلاگ مالتینا به عنوان واسط سایت بزرگ آمازون در ایران شرایطی را فراهم کرده تا ایرانیان نیز همانند مردم سایر کشور ها به راحتی بتوانند محصول مورد نظر خود را از بزرگترین و معتبر ترین فروشگاه اینترنتی جهان تهیه کنند.

با مراجعه به لینک زیر میتوانید بهترین محصولات درمانی اگزما را در وبسایت مالتینا مشاهده کنید.

 

سخن پایانی

اگزما یک نوع حساسیت پوستی است که بیشتر در کودکان و نوجوانان رخ می‌دهد. درمانی قطعی و کامل برای این شرایط پوستی وجود ندارد اما تشخیص اگزما و درمان اگزما پیش از تبدیل شدن به شرایط حاد، به مقدار زیادی عوارض و علائم آن را از بین می‌برد. اگزما یک بیماری مسری نیست و اگر خود یا یکی از اطرافیان به این شرایط دچار هستید، نیازی به کناره‌گیری یا پرهیز از حضور در اجتماع وجود ندارد.

منابع

webmd

mayoclinic